Jenis Makanan untuk Pesakit Diabetes dan Bagaimana Memakannya

Menguruskan makanan untuk pesakit kencing manis bertujuan mengawal gula darah dan mencegah komplikasi. Caranya adalah untuk menetapkan jadual makan dengan jumlah yang sesuai dan jenis makanan.


Seseorang dikatakan mempunyai kencing manis jika tahap gula darahnya> 126 mg / dL ketika berpuasa, atau> 200 mg / dL jika tidak berpuasa. Ini adalah penyakit kronik (tahan lama) dan boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk gangguan visual, kegagalan buah pinggang, penyakit jantung, dan gangguan saraf. Pada tahun 2017, Indonesia menduduki tempat ke-6 untuk negara ini dengan bilangan pesakit kencing manis tertinggi di dunia, dan bilangannya terus meningkat.

Diabetes atau diabetes biasanya berlaku kerana kekurangan aktiviti fizikal dan corak makan yang salah. Oleh itu, dalam menangani penyakit kencing manis, sangat penting untuk mengamalkan gaya hidup sihat, selain menggunakan ubat secara berkala.

Satu gaya hidup sihat yang perlu dilakukan adalah senaman yang kerap, 3-5 kali seminggu, masing-masing selama 30-45 minit, untuk sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Contoh sukan yang disyorkan adalah berjalan cepat, berjalan pantas, berjoging, berbasikal, dan berenang.

Selain bersenam, pesakit kencing manis juga digalakkan untuk berhenti merokok dan menyesuaikan diet mereka. Dalam menguruskan diet, pesakit kencing manis harus memberi perhatian kepada jumlah pengambilan dan keteraturan jadual makan, serta jenis makanan yang baik untuk digunakan.

Bilangan jadual pengambilan dan makan untuk pesakit kencing manis

Jumlah pengambilan yang dipersoalkan ialah bilangan kalori yang digunakan. Jumlah kalori yang dianjurkan ialah 25-30 kalori per kilogram berat badan yang ideal, setiap hari. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai berat badan ideal 50 kg, memerlukan 1,250-1,500 kalori sehari.

Tetapi, ingat, berat badan yang ideal bukan berat badan semasa. Bagi pesakit kencing manis yang juga gemuk, sangat disyorkan untuk mengurangkan berat badan untuk mengelakkan komplikasi. Jumlah kalori yang disyorkan untuk orang gemuk dikira dari analisis pengambilan sebelumnya, tolak 500 kalori sehari.

Di samping itu, jadual makan yang ditentukan oleh ahli pemakanan juga mesti dipatuhi, untuk mengekalkan paras gula darah dalam keadaan yang stabil dan tidak berubah. Pesakit kencing manis digalakkan makan tiga kali sehari, dan makan 2-3 kali sehari. Jarak antara makanan yang besar dan selang antara 2.5 hingga 3 jam.

Jenis-jenis Makanan untuk Orang yang Diabetes

Pesakit kencing manis perlu menentukan apa jenis makanan yang baik untuk digunakan, dan makanan yang harus dielakkan.

Bagi karbohidrat, bahagian yang disyorkan ialah 45-65% daripada jumlah kalori, atau sekurang-kurangnya 130 gram sehari. Pilih sumber serat yang tinggi karbohidrat kompleks, seperti kentang, sayuran, buah, gandum, jagung, dan kacang. Elakkan karbohidrat mudah, seperti jus buah-buahan, gula pasir, dan gula-gula, dan produk tepung yang diproses, seperti cookies atau cookies. Gula granat masih boleh dimakan, maksimum 5% daripada jumlah kalori (kira-kira 4 sudu teh) sehari. Pemanis buatan kalori yang rendah adalah selamat untuk digunakan, selagi mereka tidak melebihi had selamat.

Jumlah pengambilan serat yang dicadangkan ialah 14 gram per 1000 kalori, atau sekurang-kurangnya 5 hidangan sayuran dan buah (1 hidangan bersamaan dengan 1 mangkuk kecil). Bagi protein, disyorkan 10-20% daripada jumlah kalori. Pilih sumber protein yang baik, seperti ikan, telur, ayam tanpa kulit, daging tanpa lemak, tofu, tempe, kacang, dan produk tenusu rendah lemak.

Bahagian yang disyorkan pengambilan lemak adalah 20-25% daripada jumlah kalori. Pilih makanan yang mengandungi lemak yang baik, seperti ikan atau lemak dari tumbuh-tumbuhan, dan elakkan lemak jenuh yang terdapat dalam makanan dan lemak goreng dari haiwan.

Kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi juga menyumbang kepada mempercepatkan kemunculan komplikasi diabetik, supaya pengambilan kolesterol dan garam juga perlu dikurangkan. Untuk mengurangkan pengambilan kolesterol, anda boleh mengurangkan pengambilan makanan goreng, daging merah, dan daging. Untuk garam, hanya maksimum 1 sudu teh garam dibenarkan dalam satu hari, bersamaan dengan 2,300 mg sodium per hari. Elakkan makanan yang mengandung natrium tersembunyi, seperti vetsin, dan makanan yang dipelihara atau pengawet tambahan.

Diabetes adalah penyakit yang berpotensi menyebabkan banyak komplikasi dan boleh mengurangkan kualiti hidup pesakit. Sudah tentu ini boleh dicegah dengan mengekalkan paras gula darah dalam had biasa. Kaedah ini bukan sahaja dengan mengambil ubat-ubatan untuk rutin kencing manis, tetapi juga dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat, termasuk diet yang sihat.

Belum ada Komentar untuk "Jenis Makanan untuk Pesakit Diabetes dan Bagaimana Memakannya"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel